Stalen / materialen

Samples van vrijwel alle leverbare hout, stof- en leerkleuren zijn op onze Pinterest pagina te bekijken. Klik daarvoor hier

Toledo leder

De huiden worden licht geschuurd en vervolgens geverfd met dekkende stoffen (pigmentverf). Hierdoor krijgt het leer een redelijk uniform karakter en worden beschadigingen in grote mate verdoezeld. Uiteraard zijn aders, strepen, littekens, insectenbeten en brandmerken niet voor 100% te verhullen. Aangezien leer een natuurproduct is, zal er altijd sprake zijn van plooivorming door gebruik. Het leer kent weinig tot geen onderling kleurverschil.

Om uitdroging te voorkomen, is het aan te raden om dit leer één of twee keer per jaar te behandelen met een voeding voor gedekverfd leer.

Kenia leder

Kenia leder is een unieke puur natuurlijke ledersoort, gemaakt van de mooiste buffelhuiden. Het heeft een robuuste, warme en zeer natuurlijke uitstraling. De robuuste uitstraling dankt dit leder aan zijn specifieke nalooiing en licht schurende bewerking. Hierdoor krijgt het leer zijn eigen natuurlijke charme en kleur, en voelt het zeer prettig en warm aan. Kenia leder is geen afgedekt leder zoals Toledo leder maar is een aniline leder. Het leder heeft een open structuur, de normale eigenschappen van gefinished en afgedekt leder zijn hier niet van toepassing. Wie kiest voor Kenia leder, kiest voor soepel en warm leder en zal zich bewust moeten zijn van de aanwezigheid van littekens, plooien, structuur- en kleurverschillen.
Zo nu en dan afstoffen met een stofdoek en 2x per jaar behandelen met een protector. Bij eventuele vervuiling reinigen met een cleaner.

Rancho leder / Vintage leder

Rancho-leer heeft een open structuur en is qua eigenschappen te vergelijken met anilineleer. Alle kenmerken die een leerhuid kan hebben, zoals aders, strepen, littekens, insectenbeten, nerfafwijkingen en brandmerken, zijn zichtbaar. Deze natuurlijke kenmerken zijn dan ook nooit een reden voor reclamatie. Afhankelijk van de vezelstructuur van de huid kunnen kleureffecten ontstaan. Om teleurstelling te voorkomen, is het dan ook belangrijk dat de eindgebruiker goed geïnformeerd wordt over de eigenschappen van dit leer. Stof het meubel af en toe met een droge doek af. Het leer mag in geen geval worden behandeld met een schoonmaakmiddel. Om uitdroging te voorkomen, is het aan te raden om dit leer één of twee keer per jaar te behandelen met een voeding voor gewaxt leer.

Shelby leder

Shelby leder is een aniline leder en heeft een open structuur en finish waardoor natuurlijke kenmerken zichtbaar blijven. Alle kenmerken die een leerhuid kan hebben, zoals aders, strepen, littekens, insectenbeten, nerfafwijkingen en brandmerken, zijn zichtbaar. Het leder is niet geprint en dit geeft een natuurlijk nerfbeeld met structuurverschil.
Stof het meubel af en toe met een droge doek af. Het leer mag in geen geval worden behandeld met een schoonmaakmiddel. Om uitdroging te voorkomen, is het aan te raden om dit leer één of twee keer per jaar te behandelen.

Houtsoorten

Eiken is een van de meest gebruikte en bekendste houtsoorten. Het is populair omdat het hout sterk en hard is. en toch makkelijk te bewerken. Voor de tafelbladen van de DYYK collectie wordt Europees hout gebruikt. De tafelbladen worden met de grootste zorg in Nederland geproduceerd. Hout is een natuur product, dit wil zeggen dat ieder blad verschillend is. Wij hebben geen invloed op het aantal “noesten” dat in een blad zit. Ieder blad is uniek.
Notenbladen worden gemaakt van Amerikaans noten. Het selecteren en verwerken van het hout gebeurt op dezelfde wijze als bij eiken. Noten bladen worden ook in Nederland geproduceerd.
Hout is onderhevig aan schommelingen van de luchtvochtigheid en kan daardoor gaan “werken” Belangrijk is dan ook dat de luchtvochtigheid in de omgeving stabiel is. Tevens kan hout door bloodstelling aan UV verkleuren. De praktijk leert dat het niet verstandig is om een houten tafel in direct zonlicht te plaatsen.

Lak of olie

Bladen kunnen worden afgewerkt in lak of olie. (of onbehandeld)
De keuze is zeer persoonlijk.

Beschermende mat lak
Hiemee combineren we grotendeels de natuurlijke “looks” van een olie afwerking met de practische bescherming van een lak. Het nadeel van lak is dat deze iets meer glans heeft en iets minder krasvast is. Krasjes kunnen wel behandeld worden, maar daarvoor dient het blad licht opgeschuurd te worden en opnieuw gelakt te worden. Bij gebruik kunnen ook wel kleine vettige vlekjes verschijnen, welke zich overigens makelijk laten verwijderen. Vochtige glazen zijn op zich geen probleem, maar beter is het om ze na een nachtje doorzakken niet op de tafel te laten staan.

Een natuurlijke olie finish
Een met olie afgewerkt blad heeft gedurende jaren een zeer mooi natuurlijk uiterlijk maar vergt iets meer onderhoud en aandacht dan een gelakt blad. Het blad moet dan ook regelmatig behandeld worden met een nieuwe laag olie. Bovendien moet er voorzichtig omgegaan worden met vochtige glazen op het blad in verband met kringvorming. er zijn overigens verschillende middelen beschikbaar om kringen weer uit het blad te krijgen. Bij geoliede bladen zijn kleine krassen vrij eenvoudig weg te schuren waarna het blad opnieuw in de olie gezet kan worden.